Paardenbloem eten
Zo gezond is de paardenbloem voor je

Lang geleden trokken onze voorouders er dagelijks op uit om voedsel te verzamelen, vol vertrouwen in de overvloed die de natuur te bieden had. De bossen, velden en oevers waren hun supermarkten, waar ze afhankelijk van het seizoen een groot deel van het jaar eenvoudig voedsel konden plukken. Deze connectie met de natuur en de rijke schatten die zij herbergt, is een ervaring die nog steeds voor velen toegankelijk is. Ook nu, in onze moderne tijd, bestaat de mogelijkheid om zelf je voedselvoorraad aan te vullen door te profiteren van wat de natuur ons biedt. In deze periode van het jaar is er weer volop te oogsten en zijn er tal van eetbare planten, bessen en andere lekkernijen in het wild te vinden, die voor iedereen duidelijk te herkennen zijn. Het is een geweldige manier om weer in contact te komen met de natuur en het geeft bovendien een bijzondere voldoening om zelf de handen uit de mouwen te steken.
De paardenbloem zie je nu namelijk overal tevoorschijn komen, en dat is niet zonder reden. Velen beschouwen deze kleurrijke bloeiwijze als 'onkruid' en verwijderen ze dan ook zo snel mogelijk uit hun tuin. Echter, de paardenbloem is veel meer dan dat. Deze prachtige bloem is namelijk ontzettend gezond en barst van de voedingsstoffen. Wist je dat er in 100 gram paardenbloemen maar liefst 115 mg vitamine C zit? Ter vergelijking: in een gemiddelde sinaasappel vind je slechts 66 mg. Naast vitamine C levert de paardenbloem ook een indrukwekkende hoeveelheid mineralen, waaronder koper, fosfor, kalium en magnesium.
Bovendien zijn er talloze culinaire toepassingen. Je kunt er heerlijke pesto van maken, die nét dat beetje extra aan je maaltijden toevoegt. Daarnaast kunnen de bloemblaadjes dienen als prachtige en super gezonde garnering voor je salade, waardoor je gerechten niet alleen smaakvoller worden, maar ook visueel aantrekkelijker. De bittere stoffen in de paardenbloem zijn bovendien een geweldige aanvulling voor je spijsvertering; ze stimuleren dit proces en zorgen voor een goede doorbloeding. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je de paardenbloem vaak tegenkomt in detox thee melanges, waar hij zijn reinigende werking kan benutten. Dus de volgende keer dat je een paardenbloem ziet, denk dan niet meteen aan onkruid, maar aan een natuurkracht boordevol gezondheidsvoordelen!
De paardenbloem is echt overal te vinden nu, een kleurrijke en robuuste plant die zich in onze tuinen en op onze gazons verspreidt. Pluk die mooie bloemen nu in deze periode, tot begin mei, op een plek waarvan je zeker weet dat niet elke hond uit de buurt er langs is gelopen – dat is belangrijk voor de hygiëne en de kwaliteit van je oogst! Je kunt werkelijk alles van de plant gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan de rucola-achtige bladeren en de prachtige, gele bloemen, die echt de meeste voedingsstoffen bevatten. De wortel en steel vind ik persoonlijk vrij bitter, en ik verkies de mildere smaken van de andere delen. Nadat je de bloemen en bladeren hebt geplukt, is het een goed idee om die delen even op het aanrecht te laten liggen; zo kunnen eventuele diertjes die zich misschien verstopt hebben in de plant eruit lopen. Spoel de delen die je uiteindelijk gaat gebruiken daarna ook even goed af, zodat al het zand en vuil eraf is. Dit zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van je verse paardebloemresultaten in de keuken!