Blogopmaak

Zo organiseer je zelf retraite thuis

Pascal de Natuurman • 8 januari 2024

Stel nu zelf jouw retraite thuis samen

retraite thuis

Misschien heb je ooit al eens een weekendretraite gevolgd en heb je kunnen ervaren hoe de rust en de stilte van er even helemaal uit zijn voor je doorwerkt. Eenmaal thuisgekomen heb je dan wellicht gemerkt dat je na een paar dagen alweer bent opgeslokt in de dagelijkse beslommeringen en taken die er thuis te doen zijn. Misschien kijk je dan al weer reikhalzend uit naar een volgend weekendretraite. Er is immers meer dan voldoende aanbod aan mogelijkheden om retraite te gaan in Nederland en in het buitenland.


Maar wist je dat je die rust en stilte ook in jezelf kunt vinden? Misschien heb je ook helemaal niet het budget voorhanden om op een georganiseerde weekendretraite te gaan. In dat geval kun je voor jezelf een retraite bij jou thuis organiseren, al dan niet met begeleiding. Wanneer je jezelf dit gunt zal ik je hier uitleggen hoe je dat het beste voor jezelf kunt organiseren.


Wanneer je voor jezelf besloten hebt om voor jezelf een thuisretraite te organiseren is het het belangrijk om deze goed te plannen. Uiteraard kies je er voor om de datum van jouw thuisretraite ruimschoots van te voren te plannen. Zo kun je er alvast voor zorgen dat er geen andere afspraken rondom dat moment in jouw agenda staan.


Het retraite moment draait om de rust in jezelf te vinden. Je zult tijdens die dagen uitgebreid de tijd hebben om jezelf te observeren, je gewoontepatronen en je emoties te herkennen en die leiden wellicht tot nieuwe inzichten voor je.


Deze stappen zet je in voorbereiding op jouw retraite thuis


Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk want zo haal je het meeste uit die dagen voor jezelf. De belangrijkste stappen in de voorbereiding zijn:


  1. Prik ruimschoots van te voren de dagen en houd die vrij in jouw agenda. Zorg er ook voor dat de dag voorafgaand en daarna vrij is van afspraken.
  2. Woon je samen met andere mensen, maak dan duidelijke afspraken over de stilte regels en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk en ongestoord alleen kunt zijn.
  3. Zorg er voor dat alle klusjes in huis al zijn gedaan en dat het huis helemaal schoon en opgeruimd is.
  4. Zorg ervoor dat je al het eten al in huis hebt zodat je er niet meer uit hoeft om boodschappen te gaan doen.
  5. Maak ook ruimschoots van te voren voor jezelf een dagschema waar je je aan kunt en wilt houden. Dat geeft je structuur en helpt je gemakkelijk jouw retraite door. Kies daarvoor oefeningen en meditaties die je gemakkelijk kunt doen.


Wanneer je bovenstaande allemaal ten minste 2 dagen voor de start van jouw retraite hebt geregeld zul je ontspannen kunnen beginnen aan jouw retraite.


Voorbeeld van een dagschema van een retraite thuis


Hieronder zie je een schema wat je zou kunnen gebruiken als leidraad voor het samenstellen van een dagschema. 


07:30 Opstaan

07:45 Ochtendmeditatie

08:30 ontbijten, douchen en rusten

10:00 Bewegingsoefeningen

10:30 Wandelen in een nabijgelegen natuurgebied

13:00 lunchen

14:30 Meditatie

15:30 Staren naar buiten (vanaf een heerlijke stoel en/of buiten)

16:30 Yoga oefeningen

18:00 Avondeten en rusten

19:30 Avondwandeling

20:30 Meditatie

21:30 Slapen


Tip maak er echt jouw schema van zodat je weet dat je het kunt en wilt volhouden. Hang hem ergens op gedurende jouw retraite.


Je ziet dat het retraite programma er verder vrij leeg uit ziet en dat is nou juist de bedoeling. De tijden tussen de verschillende onderdelen in zijn er bewust om te reflecteren op jouw leven en wat er in je naar boven komt. Dus plan jouw schema niet te vol.


Met deze regels haal je het meeste uit jouw retraite thuis


Omdat je nu helemaal zelf verantwoordelijk bent voor jouw retraite en het programma is het van belang om een aantal regels op te stellen met jezelf waar je je aan wil houden om het meeste uit jouw retraite te kunnen halen.


  • Zet je telefoon helemaal uit of in ieder geval het internet uit. Wanneer je je telefoon namelijk pakt is het heel verleidelijk om even snel iets te bekijken en voor je het weet ben je enorm afgeleid en gaat die informatie die je zojuist in je hebt opgenomen ineens allerlei gedachten aanzetten. Wanneer je gebruik maakt van geleide meditaties zorg er dan voor dat je deze van te voren hebt gedownload zodat je die direct kan openen en afspelen waarbij er geen internet nodig is.
  • Kies voor stilte in de meest brede vorm. Dat betekent ook geen muziek en geen televisie. Maar ook geen kranten lezen of iets anders lezen. Dat zorgt allemaal voor afleiding waardoor je niet het maximale uit jouw retraite haalt. Zelf zingen in de douche mag natuurlijk wel ;-)
  • Wees mild voor jezelf. Je zult wellicht best wel even moeten wennen aan de stilte en je zal zo af en toe jezelf tegen komen. Ook kunnen er momenten zijn waarop je emotioneel kunt worden. Probeer het allemaal te omarmen.


Wanneer je het thuisretraite hebt volbracht kun je ervaren dat de rust en de stilte die je in jezelf hebt aangeraakt ook mooi doorwerkt in jouw woning en nog lange tijd zou kunnen blijven hangen. Het mooie is dat je dan jouw woning ook echt gaat associëren met rust en ontspanning.


Laat je begeleiden wanneer dit beter voor je voelt.


Zoals je hebt gelezen vraagt het best wel wat van je om zo'n retraite voor je te organiseren en te doorlopen. Wanneer je van jezelf weet dat je zoiets niet zo gemakkelijk kunt volhouden kun je er ook voor kiezen om een begeleid thuisretraite te volgen. Je ontvangt dan een fijn schema voor 48 uur waarop de oefeningen, de periodes van rust en de meditaties allemaal ingepland staan en waarbij je steeds een nieuwe meditatie afspeelt die je van tevoren al hebt gedownload. Je hoeft dan geen meditaties te streamen of op te zoeken. Je komt dan minder in de verleiding om je telefoon te gebruiken. Je kunt dan ook ontspannen in het programma omdat je het alleen maar hoeft te volgen en weten dat de opzet daarvan bewezen effectief is.


Ik heb zo'n thuisretraite voor je ontwikkeld waarbij je een hele dag of zelfs een heel weekend wordt meegenomen en waarbij je zelfs ook buiten in de natuur wordt begeleid met oefeningen en meditaties. Je leest meer over dit thuisretraite via deze link. Stuur me een mailtje dat je hier interesse in hebt en je ontvangt 10,- korting op het weekendretraite!

lente zon
door Pascal 19 maart 2025
Waarom voelt de lente zon zo krachtig aan? Je leest het in dit blog.
lente
door Pascal 8 maart 2025
De seizoenen hebben een enorme invloed op ons leven. Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteit en kracht en daar kun je handig gebruik van maken.
zienswijzen op ziekte
door Pascal 20 februari 2025
De reguliere, alternatieve en biologische zienswijze op ziekte en heling
vier seizoenen
door Pascal 4 februari 2025
Een meer natuurlijke indeling van de lente, zomer, herfst en winter in het jaar
bijen in de winter
door Pascal de Natuurman 21 januari 2025
Zo blijven bijen warm in de winter
blue monday
door Pascal de Natuurman 20 januari 2025
Laten we eens vanuit de natuur kijken naar dit fenomeen
Gezondsheidsvoordelen van houtstook
door Pascal de Natuurman 18 januari 2025
Houtstook kent diverse fysieke en mentale gezondheidsvoordelen
biologische natuurwetten
door Pascal de Natuurman 13 januari 2025
Wat zijn de 5 biologische natuurwetten?
eigenlijke nieuwjaar
door Pascal de natuurman 9 januari 2025
Ik ga dieper in op de geschiedenis van onze huidige kalender en waarom de 1e januari als begin niet zo natuurlijk lijkt.
goede voornemens mislukken
door Pascal de Natuurman 7 januari 2025
Waarom mislukken goede voornemens vaak?
Meer posts
Share by: