Zie de biologische natuurwetten in werking
Een blog over koetjes, kalfjes en vosjes.

In deze blog ga ik even in op koetjes, kalfjes en vosjes! Dit alles om jullie te laten zien hoe de biologische natuuwetten werken.
Jullie weten waarschijnlijk wel dat er in alle levensvormen op aarde biologische codes zijn geprogrammeerd. Die helpen ons te overleven in dreigende situaties, zo ook bij de vossen. Wanneer een moeder vos in het voorjaar een aantal welpjes op de wereld heeft gezet zorgt haar biologie ervoor dat ze deze zoogt en grootbrengt totdat de vossen zelf groot genoeg zijn om zelfstandig te kunnen overleven.
In het voorjaar vindt er een geboortegolf plaats in de kraamkamer van moeder natuur en overal brengen de ouders jongen ter wereld die allen gevoed moeten worden. Wanneer de welpen van de vos nog jong zijn zijn ze erg kwetsbaar en zijn ze de ideale maaltijd voor bijvoorbeeld roofvogels.
Soms raakt een van de welpen verdwaald en kan de moeder vos kan deze niet zo snel terugvinden. Er ontstaat dan een nestzorg-conflict situatie. Hierbij komt de overleving van de vossen welp in gevaar. De biologie van de moeder vos grijpt hier dan ook razend snel op in. Direct wordt er een borstmelkklier programma opgestart waarbij de moedervos veel meer en veel voedzamere melk produceert. Wanneer het verloren jong terugkeert naar het nest zal deze uitgehongerd zijn en moet deze snel voedzame melk tot zijn beschikking hebben. Dit programma zorgt er dus voor dat de samenstelling van de moedermelk verandert en dat er dus meer voedzamere melk geproduceerd wordt.
Deze biologische aanpassing is dus een zinvolle biologische aanpassingsstrategie van het lichaam om om te gaan met deze dreigende situatie. Wanneer het jong terug is in het nest en weer goed gevoed is of het heeft te lang geduurd en moeder realiseert zich dat het jong niet meer terugkeert, stopt deze aanpassing. Dan wordt de aanpassing in de borstmelkklieren weer afgebouwd naar de normale omstandigheden. Dit kan dan eventjes gepaard gaan met wat ongemak voor moeder vos. Maar omdat dit programma hooguit een aantal dagen heeft geduurd betreft het een kleine aanpassing en is de impact op haar biologie niet al te groot.
Dan nu even over de koetjes en kalfjes…
De melkindustrie is grotendeels gebouwd op dit principe van de biologische code van het nestzorg-conflict. De kalfjes worden vrijwel direct binnen een dag na de geboorte bij hun moeder weggehaald en op een ander deel van de boerderij geplaatst. Bij de moederkoe wordt het biologische programma geactiveerd en begint zij extra voedzame melk te produceren omdat ze verwacht dat het kalf de weg terug naar haar zal vinden. Ze ruikt, voelt of ziet dat hij in de buurt is. Deze koe produceert dan een grote hoeveelheid voedzamere melk en ze zal dit net zo lang doen totdat het kalf van de boerderij wordt weggehaald en ze hem dus niet meer waarneemt.
Daarna stopt automatisch het biologische programma omdat het niet meer zinvol wordt geacht. De aanpassing wordt ongedaan gemaakt en weer teruggezet naar de normale staat. De extra cellen die zijn aangemaakt worden afgebroken en uitgescheiden. Omdat dit conflict lang heeft geduurd en ze dit als intens heeft beleefd zal dit met veel meer ongemak gepaard gaan. Deze koeien krijgen dan ook vaak uier ontstekingen.
Daarna wordt de koe weer bezwangerd en begint dit van voor af aan.
Ook bij de mens is deze biologische code in geprogrammeerd. Dus wanneer een vouw een knobbeltje ontdekt in haar borst kan ook bij haar het nestzorg angstconflict hebben gespeeld. (Ik zeg bewust kan want er zijn verschillende soorten borstkanker, elke behorend bij een ander conflictthema). Maar dat gaat te ver voor deze post nu.
De mens heeft duizenden jaren melk gedronken en dat is altijd goed gegaan totdat de laatste decennia meer en meer mensen allergisch reageren op de melk en/of lactose intolerant worden. De kwaliteit van de melk is veranderd. Wanneer je gewone supermarkt melk drinkt dan drink je dus de aangepaste nestzorgconflict melk.
Wat je in dat geval beter kunt doen is melk drinken van een melkveehouder die de kalfjes bij de moeder laat staan en alleen de melk aftapt die het kalfje niet drinkt. Dit is nog de ‘oermelk’ waar onze verre voorouders goed op gingen. Deze melk wordt vaak verkocht als moederkoemelk en tref je aan bij de biologische supermarkten.
Bovenstaand voorbeeld over het nestzorgconflict is slechts 1 van de honderden biologische codes die wij in ons dragen. Hopelijk heb je gelezen dat zo’n biologische code een zinvolle aanpassingsstrategie is van het lichaam om te helpen om te gaan met een ontstane conflictsituatie.
In de nieuwe training, die nu
als zelfstudie te volgen is, ga ik uitgebreid in op deze biologische codes. Door het leren kennen van de biologische zienswijze rond ziekte en heling gaat er echt een heel andere wereld voor je open. Dat kan ik je beloven!