Blogopmaak

De kracht van de lentezon

Pascal • 19 maart 2025

Waarom voelt de lente zon zo krachtig?

lente zon

De zon schijnt nu al een tijdje volop. Hoe verder in maart, hoe meer je kunt merken dat de lentezon soms misschien wel iets te sterk aanvoelt. Hij kan zo fel en intens zijn dat het lastig is om er langere tijd in te verblijven. De voorjaarszon is namelijk erg krachtig en zorgt ervoor dat de natuur weer tot leven komt. Na de lange wintermaanden, waarin we vooral grauw en mistig weer ervaren hebben, is de zon een welkome afwisseling. Maar tegelijkertijd kan de intensiteit ervan wat overweldigend zijn. Na maanden van weinig zonlicht zijn we immers niet meer gewend om zoveel blootgesteld te worden aan het felle licht. Ons lichaam heeft tijdens de winterperiode een soort pauze genomen van de zon, en de huid heeft weinig of geen pigment aangemaakt om zich te beschermen.


Wanneer het in maart 17 graden is en zonnig, moeten we ons lichaam echt aanpassen aan deze verandering. In september, wanneer de temperatuur hetzelfde is, lopen we massaal nog in korte broek en t-shirt. Maar nu, in de lente, voelen we de zon vaak als sterker en feller aan, ondanks dat de temperatuur vergelijkbaar is. Dit komt omdat onze huid en ons systeem eerst moeten wennen aan de toenemende lichtintensiteit. Onze huid is in de winter namelijk niet gewend om zich te beschermen tegen UV-straling, wat kan leiden tot snel verbranden, vooral als de zon zo intens is als in de lente.


Bovendien is de UV-straling in de lente net iets sterker dan in de herfst. Dit komt doordat de ozonlaag, die een groot deel van het schadelijke UV-licht filtert, seizoensgebonden is. In de lente is de ozonlaag bij ons het dunste, en in de herfst het dikst. Dit betekent dat we in de lente nog zorgvuldiger moeten zijn met onze blootstelling aan de zon, omdat we sneller risico lopen op huidbeschadiging door de sterkere straling.


Daarom ga ik in de lente regelmatig naar buiten, maar bouw ik de blootstelling aan de zon geleidelijk op. Ik probeer mijn tijd in de zon steeds iets langer te maken, zodat mijn huid de kans krijgt om zich aan te passen en ik te voorkomen dat ik te veel direct zonlicht opvang in één keer. Dit is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je algemene gezondheid. Zonlicht helpt namelijk bij de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor je immuunsysteem, maar het is wel belangrijk om dit in balans te houden.



Doe jij dit ook? Neem jij de tijd om je lichaam langzaam weer te laten wennen aan de kracht van de lentezon? Het is niet alleen prettig om van de zon te genieten, maar het is ook essentieel om goed voor je huid en gezondheid te zorgen in deze overgangsperiode.

lente
door Pascal 8 maart 2025
De seizoenen hebben een enorme invloed op ons leven. Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteit en kracht en daar kun je handig gebruik van maken.
zienswijzen op ziekte
door Pascal 20 februari 2025
De reguliere, alternatieve en biologische zienswijze op ziekte en heling
vier seizoenen
door Pascal 4 februari 2025
Een meer natuurlijke indeling van de lente, zomer, herfst en winter in het jaar
bijen in de winter
door Pascal de Natuurman 21 januari 2025
Zo blijven bijen warm in de winter
blue monday
door Pascal de Natuurman 20 januari 2025
Laten we eens vanuit de natuur kijken naar dit fenomeen
Gezondsheidsvoordelen van houtstook
door Pascal de Natuurman 18 januari 2025
Houtstook kent diverse fysieke en mentale gezondheidsvoordelen
biologische natuurwetten
door Pascal de Natuurman 13 januari 2025
Wat zijn de 5 biologische natuurwetten?
eigenlijke nieuwjaar
door Pascal de natuurman 9 januari 2025
Ik ga dieper in op de geschiedenis van onze huidige kalender en waarom de 1e januari als begin niet zo natuurlijk lijkt.
goede voornemens mislukken
door Pascal de Natuurman 7 januari 2025
Waarom mislukken goede voornemens vaak?
wijsheid van de natuur
door Pascal de Natuurman 7 januari 2025
De wijsheid van de natuur
Meer posts
Share by: