Blogopmaak

Hoeveel zintuigen heeft de mens? Meer dan 5 in ieder geval

Pascal de Natuurman • 21 november 2023

Hoeveel zintuigen heeft de mens?

Via webstrings maken we contact met de natuur om ons heen.

De meeste levende wezens en organismen gebruiken hun zintuigen om te leven. Ze zoeken steeds naar aantrekkelijkheden (voedsel, water, licht, schaduw etc) die hun welzijn bevorderen. En dit doen ze wonderbaarlijk goed en zonder stress. Zou hier wellicht een aanknopingspunt zijn voor menselijk geluk? moet Michael Cohen, de grondlegger van de toegepaste ecopsychologie, hebben gedacht. Op zijn zoektocht naar de psychologische achtergrond van het weldadige gevoel dat hij zelf keer op keer ervoer in de natuur, kwam hij er samen met zijn studenten achter dat ons lichaam meer verbindingen maakt met de omgeving dan alleen maar via onze ogen, oren, neus, huid en smaak.


Hij kwam uiteindelijk tot maar liefst 53 zintuigen, waarmee ons lichaam informatie uit de omgeving oppikt! Naast de voor de hand liggende zintuigen voor tast, zicht, reuk, gehoor en smaak zijn er dus nog vele anderen.


Hieronder plaats ik een aantal opvallende zintuigen uit de lijst die Cohen gedurende zijn jarenlange studies opstelde:

  • Zintuig voor kleur
  • Zintuig voor stemmingen en identiteiten die met kleur verbonden zijn
  • Zintuig voor elektromagnetisme en polariteit
  • Zintuig om je te ontlasten van afvalstoffen
  • Zintuig voor ruimte en nabijheid
  • Zintuig voor beweging, bewegen van het lichaam
  • Zintuig voor vochtigheid, inclusief dorst, verdampingscontrole en de vaardigheid om water te vinden of een watersnood te vermijden
  • Zintuig voor elektromagnetisme
  • Zintuig voor weersveranderingen
  • Zintuig voor vorm en design


Met deze zintuigen maken we verbinding met de natuurlijke omgeving. In de natuur worden ze als het ware automatisch aan gezet. Onze perceptie van wat er om ons heen gebeurt is ineens veel beter dan wanneer we in een gebouw zijn. We staan hierdoor meer in contact met onszelf en dat voelt goed.


Cohen noemde deze verbinding van onze zintuigen met de omgeving webstrings; zintuigelijke touwtjes waarmee we met onze omgeving worden verbonden. Als deze touwtjes spreekwoordelijk zouden worden doorgeknipt hebben we daar last van. Dat is eenvoudig voor te stellen als we niet meer zouden kunnen zien; als de webstring van ons visuele zintuig met de omgeving is afgesloten. De verbinding met de omgeving wordt dan verbroken en we zijn niet meer onszelf.


Maar gelukkig zijn er ook andere zintuigen die gedeeltelijk de informatie opname en -verstrekking overnemen. Bij blinde mensen wordt het gehoor scherper, maar via de huid wordt er ook meer geregistreerd. Bij dove mensen gaat het opmerkingsvermogen via de huid er hard op vooruit; muziek kan dan worden ervaren door trillingen op de huid.


Deelnemers aan mijn live trainingen hebben dit ook ervaren. Ik laat ze namelijk buiten in de natuur deels met gesloten ogen lopen. Ze konden toen goed merken dat de andere zintuigen deels harder gingen werken om zo toch alle relevante informatie te kunnen opnemen om te bepalen waar ze zijn. Vaak hoor ik terug bij deze oefening dat mensen ineens veel meer gingen horen en dat de geuren van de omgeving veel sterker binnenkwamen. Ook was de aandacht veel meer bij de voetstappen om goed te kunnen voelen of je nog op het juiste pad zit. Sowieso brengt deze oefening je veel meer in het huidige moment want je kunt niet ook nog focussen op gedachten. Probeer dit zelf ook eens. Kies dan wel een pad waarvan je weet dat je er veilig met gesloten ogen kunt lopen. Wil je liever onder begeleiding deze oefening doen? Kijk dan eens op de pagina Live om te zien wanneer je met mij op stap kunt.


lente zon
door Pascal 19 maart 2025
Waarom voelt de lente zon zo krachtig aan? Je leest het in dit blog.
lente
door Pascal 8 maart 2025
De seizoenen hebben een enorme invloed op ons leven. Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteit en kracht en daar kun je handig gebruik van maken.
zienswijzen op ziekte
door Pascal 20 februari 2025
De reguliere, alternatieve en biologische zienswijze op ziekte en heling
vier seizoenen
door Pascal 4 februari 2025
Een meer natuurlijke indeling van de lente, zomer, herfst en winter in het jaar
bijen in de winter
door Pascal de Natuurman 21 januari 2025
Zo blijven bijen warm in de winter
blue monday
door Pascal de Natuurman 20 januari 2025
Laten we eens vanuit de natuur kijken naar dit fenomeen
Gezondsheidsvoordelen van houtstook
door Pascal de Natuurman 18 januari 2025
Houtstook kent diverse fysieke en mentale gezondheidsvoordelen
biologische natuurwetten
door Pascal de Natuurman 13 januari 2025
Wat zijn de 5 biologische natuurwetten?
eigenlijke nieuwjaar
door Pascal de natuurman 9 januari 2025
Ik ga dieper in op de geschiedenis van onze huidige kalender en waarom de 1e januari als begin niet zo natuurlijk lijkt.
goede voornemens mislukken
door Pascal de Natuurman 7 januari 2025
Waarom mislukken goede voornemens vaak?
Meer posts
Share by: