Blogopmaak

Petrichor - de geur van regen in de zomer

Pascal de Natuurman • 21 augustus 2023

De geur van regen in de zomer heeft een naam - petrichor

petrichor

De geur van de eerste bui na een lange periode van droog en warm weer...wat een heerlijk gevoel vaak. Want die eerste regenbui geeft vaak een een heerlijke geur af.


Heeft de regengeur een naam?

De regengeur heeft een in eerste instantie weinig poëtisch klinkende naam: petrichor. De betekenis van dat woord spreekt wél tot de verbeelding. Het komt uit het Oud-Grieks. Petra betekent ‘steen’, het woord ‘ichor’ is terug te vinden in de Griekse mythologie als ‘het bloed van de goden’. We ruiken dus godenbloed dat op de stenen valt. De geur van regen kreeg pas een naam in 1964. Hij is bedacht door de wetenschappers Isabel Joy Bear en Roderick G. Thomas, die aan het Massachusetts Institute of Technology het fenomeen onderzochten.


Wat hebben de wetenschappers ontdekt?

Bear en Thomas ontdekten dat de geur ontstaat doordat de moleculen waaruit regendruppels zijn opgebouwd zich vermengen met lucht. Als een regendruppel de grond raakt, vlakt hij af en veroorzaakt hij minuscuul kleine waterbelletjes die opstijgen uit de ondergrond. Die nemen bacteriën, mineralen en andere stoffen mee die in de grond zitten. Eenmaal in de lucht barsten de belletjes open. De stoffen die ze meegenomen hebben veroorzaken de geur.


Je ruikt het alleen na een lange periode van droogte

Petrichor ontstaat alleen als het zachtjes regent op grond die lange tijd droog is geweest. Alleen bij droogte krijgen mineralen en bacteriën de tijd zich in de grond te verzamelen. Bij een flinke hoosbui komen de regendruppels met zoveel geweld op de aarde terecht, dat alle kleine deeltjes worden vernietigd en petrichor geen kans krijgt.


Waarom houdt bijna iedereen van de geur van zomerregen?

Wie het semi-wetenschappelijk wil benaderen, zegt dat het komt doordat onze voorouders afhankelijk waren van het weer om te overleven. Na een lange tijd van droogte waren ze dus dolblij met de regen. Dat geluksgevoel hebben wij van hen geërfd. Maar waarschijnlijk komt het ook doordat de geur zo verbonden is aan de zomer. Aan lange dagen aan het strand. Aan een zacht zomerbuitje dat verfrist, maar niet hevig genoeg is om het weer te doen omslaan. Aan eindeloze vakanties. Aan stampen in de plassen. Aan ritmisch tikkende regen op het tentdoek. De geur van godenbloed herinnert ons aan gelukkige tijden.


Geniet mindful van de petrichor

In warme zomers maken we dit verschijnsel mee. De volgende keer wanneer het lang warm en droog is geweest in de zomer en er is regen in aantocht ga er dan bewust klaar voor staan en omarm de eerste druppels met al jouw zintuigen. Voel de koelte van de druppels, het gevoel van zachte aanraking op de huid en snuif de bijzondere geur op. De hele natuur, en dus jij ook, snakt naar deze druppels dus geniet ervan.


lente zon
door Pascal 19 maart 2025
Waarom voelt de lente zon zo krachtig aan? Je leest het in dit blog.
lente
door Pascal 8 maart 2025
De seizoenen hebben een enorme invloed op ons leven. Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteit en kracht en daar kun je handig gebruik van maken.
zienswijzen op ziekte
door Pascal 20 februari 2025
De reguliere, alternatieve en biologische zienswijze op ziekte en heling
vier seizoenen
door Pascal 4 februari 2025
Een meer natuurlijke indeling van de lente, zomer, herfst en winter in het jaar
bijen in de winter
door Pascal de Natuurman 21 januari 2025
Zo blijven bijen warm in de winter
blue monday
door Pascal de Natuurman 20 januari 2025
Laten we eens vanuit de natuur kijken naar dit fenomeen
Gezondsheidsvoordelen van houtstook
door Pascal de Natuurman 18 januari 2025
Houtstook kent diverse fysieke en mentale gezondheidsvoordelen
biologische natuurwetten
door Pascal de Natuurman 13 januari 2025
Wat zijn de 5 biologische natuurwetten?
eigenlijke nieuwjaar
door Pascal de natuurman 9 januari 2025
Ik ga dieper in op de geschiedenis van onze huidige kalender en waarom de 1e januari als begin niet zo natuurlijk lijkt.
goede voornemens mislukken
door Pascal de Natuurman 7 januari 2025
Waarom mislukken goede voornemens vaak?
Meer posts
Share by: